Woning verkopen bij scheiding

3 actuele redenen voor scheidende koppels om niet meteen de gezinswoning te verkopen

Bij Keyser advocaten merkten we de afgelopen weken een grote toename aan echtscheidingsdossiers waarbij de ex-partners ervoor kiezen om de gezinswoning, waarvan ze samen eigenaar zijn, niet meteen te verkopen. Hierdoor blijven ze nog een periode ‘in onverdeeldheid’.

In onverdeeldheid blijven heeft namelijk enkele interessante voordelen voor alle betrokken partijen.

1. Het grillige economische klimaat en de torenhoge energiefacturen spelen zeker een rol. Het is daardoor niet het meest geschikte moment om een grote vrijstaande woning met zwembad en jacuzzi op de markt te zetten. Daarom kiezen de gewezen partners er regelmatiger voor de verkoop van de gezamenlijke gezinswoning tijdelijk on hold te zetten. Of het gebeurt dat beide ex-partners er in de huidige omstandigheden voor terugdeinzen om alleen in te staan voor de betaling van de hypotheek en de torenhoge energiefacturen. Wanneer beide ex-partners het moeilijk hebben, kiezen ze er soms voor om de woning én de kosten voor een tijdje te delen.

2. Daarnaast wint ‘birdnesting’ al enige tijd aan populariteit bij gezinnen met kinderen. Birdnesting is een vorm van co-ouderschap waarbij niet de kinderen maar de ouders van huis wisselen. Deze nieuwe vorm van samenleven heeft verschillende voordelen: de kinderen verblijven continu in hun vertrouwde omgeving en alle familieleden krijgen de tijd en ruimte om te wennen aan hun nieuwe realiteit. Hoewel dit een nobel uitgangspunt is, toont de praktijk dat birdnesting slechts een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Zeker van zodra er een nieuwe partner in het spel is, wordt één en ander snel complex.

3. Het voornaamste voordeel van langer in onverdeeldheid blijven is dat beide partners zich nog een langere periode kunnen beraden over hun volgende stap. Zal één van hen beide de woning overnemen of wordt de woning verkocht? Welke termijn hebben ze daarbij voor ogen? Het uitstellen van de verkoop van de gezinswoning is een manier om extra tijd te kopen vooraleer belangrijke knopen worden doorgehakt. Het is zeker geen overbodige luxe om hiervoor de nodige tijd te nemen.

In onverdeeldheid blijven kan zowel financieel als praktisch en emotioneel een interessante optie zijn. Echter is het geen evidente stap: de ex-partners blijven in dit geval niet enkel via de kinderen, maar ook via het vermogen nog enige tijd aan elkaar verbonden.

Dergelijke situaties zijn enkel mogelijk wanneer er ruimte is voor dialoog en er duidelijke afspraken gemaakt worden.

Wie betaalt welke kosten? Dragen de ex-partners in dezelfde mate bij aan de kosten of wordt er een afwijkende verhouding toegepast? En hoe wordt de overnamesom aan het einde van de onverdeeldheid bepaald?

Dit zijn maar enkele van de prangende vragen die uitgeklaard moeten worden, anders ontstaan hierover tijdens de onverdeeldheid onvermijdelijk discussies of misverstanden. Een regeling op papier zetten en helder actieplan opmaken is geen overbodige luxe.

Auteur: Julie Borms

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen