+32(0)3 501 99 96    
Home - Echtscheiding - IS VERSCHIL IN SOLIDARITEIT TUSSEN WETTELIJKE SAMENWONERS EN GEHUWDEN NOG LANGER HOUDBAAR?

IS VERSCHIL IN SOLIDARITEIT TUSSEN WETTELIJKE SAMENWONERS EN GEHUWDEN NOG LANGER HOUDBAAR?

Wanneer partners uit elkaar gaan en geen akkoord bereiken kunnen ze zich tot de familierechter wenden om maatregelen te horen bevelen, waaronder het bekomen van een onderhoudsbijdrage en voorlopige afspraken zonder de betaling van gezamenlijke kosten.

solidariteit samenwoners en gehuwden

Wanneer echtgenoten deze vraag voorleggen aan de familierechter, kunnen de maartegelen worden opgelegd voor de duurtijd van de echtscheidingsprocedure. Wanneer wettelijke samenwoners dezelfde vraag stellen, kan de rechter deze maatregelen slechts maximaal voor een periode van 1 jaar bevelen.

Het Grondwettelijk Hof heeft op 6 december 2018 een arrest geveld waarbij het hof stelt dat het niet verantwoord is dat de duur van maatregelen dewelke bevolen worden in het kader van het uit elkaar gaan van wettelijke samenwoners noodzakelijkerwijs minder zou moeten bedragen dan één jaar. Het hof stelt uitdrukkelijk dat het feit dat de wettelijke samenwoning een soepelere en meer onzekere samenlevingsvorm is dan het huwelijk, niet verantwoordt dat de rechter bij de beëindiging van de samenleving geen maatregelen kan bevelen voor een duur van meer dan één jaar.

Dit arrest zet dan ook de tendens door om verschillende vormen van partnerschap gelijkwaardig te behandelen.”

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over internationale echtscheiding of internationaal familierecht of wenst u een consultatie met advocaten gespecialiseerd in internationale echtscheidingen of internationaal familierecht, neem dan contact op met ons advocatenkantoor in Antwerpen. Wij helpen u verder met het aanvragen en verder verloop van een internationale scheiding en echtscheiding in het buitenland.

advocaten

1 gedachte over “IS VERSCHIL IN SOLIDARITEIT TUSSEN WETTELIJKE SAMENWONERS EN GEHUWDEN NOG LANGER HOUDBAAR?”

Een reactie plaatsen

MENU