Het aantal wensouders dat kiest voor een draagmoederschapstraject neemt toe

Draagmoederschap is een praktijk waarbij een vrouw, de draagmoeder, een kind draagt voor de wensouders die het kind wensen op te voeden. Het is een erg emotionele en complexe kwestie, met heel wat juridische en praktische uitdagingen.

Er zijn verschillende redenen waarom wensouders besluiten om te opteren voor een draagmoederschapstraject. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze fysiek niet in staat zijn om een kind te dragen of omdat ze op zoek zijn naar een manier die ook hen toelaat om een gezin te stichten, naast de gekende trajecten zoals bijvoorbeeld adoptie.

Het draagmoederschapstraject is ingrijpend en vereist zorgvuldige overweging en voorbereiding.

Duidelijke afspraken dienen te worden gemaakt over de medische zorg en opvolging van de draagmoeder, over de financiële verantwoordelijkheden en meer algemeen over de rechten en verantwoordelijkheden van alle partijen, de wensouders, de draagmoeder én het kind.

Tal van mogelijkheden bestaan; men kan opteren voor hoogtechnologisch of laagtechnologisch draagmoederschap, men kan een draagmoeder in de eigen omgeving zoeken of in een internationale context een beroep doen op een agency die hen in contact brengt met een draagmoeder en/of fertiliteitskliniek. In een internationale context zijn bestemmingen zoals de Verenigde Staten en Colombia erg populair, onder meer gezien de duidelijke regelgeving en rechtspraak ter plaatse. Ook Canada en Mexico winnen aan populariteit.

Er bestaan verschillende wetten en regels over draagmoederschap, die variëren van land tot land. In sommige landen is draagmoederschap geheel verboden, terwijl het in andere landen is toegestaan onder specifieke voorwaarden. Belangrijk is dan ook om een traject te doorlopen samen met gespecialiseerde partners die over de nodige knowhow beschikken.

Keyser advocaten begeleidde de afgelopen jaren al heel wat wensouders tijdens hun trajecten in een nationale of internationale context.

Indien u hierover meer informatie wenst te bekomen, kan steeds een kennismakingsgesprek worden georganiseerd.

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen