Intrekking rijbewijs bij niet-betalen onderhoudsgeld

Het misdrijf van familieverlating is het niet betalen van het onderhoudsgeld of de alimentatie waartoe de onderhoudsplichtige veroordeeld werd in een beslissing van de Rechter waartegen geen verzet of hoger beroep meer mogelijk is en dit gedurende een periode van meer dan twee maanden.

Tot voor kort kon de strafrechter indien hij het misdrijf van familieverlating vaststelde enkel een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en of een geldboete opleggen. Gelet op het feit dat de gevangenisstraf in de praktijk slechts zelden wordt opgelegd, bleven de wanbetalers vaak ongestraft. Sinds de wet van 12 mei 2014 kan de strafrechter, de onderhoudsplichtige nu ook veroordelen tot een alternatieve straf onder de vorm van een rijverbod voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar.

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen