Co-ouderschap voortaan niet meer de norm?

Tijdens de hoorzitting van gisteren in het Vlaams parlement werd het co-ouderschap negatief geëvalueerd. Sociologisch onderzoek van de KU Leuven toont aan dat co-ouderschap vaak niet de beste oplossing is voor de kinderen. De grootste kritiek van de sociologen is dat de week om week regeling kinderen te vaak over en weer laat reizen, het sociaal leven van de kinderen belemmerd wordt en de leefmilieus van beide ouders veelal conflicteren.

De publicatie van dit onderzoek zal in de praktijk uiteraard aan de familierechter worden voorgelegd teneinde een afwijkende regeling te bekomen. Voor ouders die wel ijveren voor een co-ouderschapsregeling zal dit betekenen dat zij het co-ouderschap niet langer als vanzelfsprekend kunnen beschouwen en heel concreet zullen moeten beargumenteren waarom het voor hun kind(eren) wel de juiste oplossing is.

Onze praktijkervaring leert ons dat elk gezin uniek is. Een ouder weet vaak als enige wat in het belang van zijn kind voorkomt. Een juiste beslissing houdt dan ook voornamelijk rekening met de individuele noden en specifieke behoeftes van elk kind. We dienen dan ook te streven naar “op maat gemaakte rechtspraak” in plaats van norm-rechtspraak.

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen