Wat als de ex-partner de kinderen niet terugbrengt na vakantie?

Een scheiding is nooit eenvoudig. Een officiële verblijfsregeling is de eerste stap om problemen te vermijden. Zo staat het duidelijk op papier bij wie de kinderen op welk moment (moeten) verblijven. Is er geen officiële verblijfsregeling, dan heeft u weinig achter de hand wanneer uw ex-partner weigert om de kinderen terug te brengen, al dan niet na vakantie in het buitenland.

Een procedure opstarten bij de familierechtbank

Wanneer de partner de kinderen weigert terug te brengen na vakantie, ondanks een wettelijke verblijfsregeling, kan de familierechter worden ingeschakeld en kunt u een dwangsom eisen voor elke dag dat de verblijfsregeling niet wordt nageleefd.

Is de situatie zo verontrustend, dan heeft u de mogelijkheid om de andere ouder in de toekomst te verbieden op reis te gaan met de kinderen. Ook dit kan door de familierechter worden uitgesproken.

En tot slot kan er een andere verblijfsregeling worden geëist. Zo kunt u bijvoorbeeld het hoofdverblijf van de kinderen aanvragen.

Strafrechtelijke vervolging behoort tot de mogelijkheden

De kinderen niet afgeven op het wettelijk afgesproken moment bij de andere ouder is een misdrijf. U kunt dus perfect een klacht indienen met een gevangenisstraf en/of geldboete tot mogelijk gevolg.

Hoe kunt u dit aanpakken? U kunt in eerste instantie de politie inschakelen. Zij zullen echter pas kunnen tussenkomen als de verblijfsregeling op papier staat. Sowieso zullen ze wel proberen om contact op te nemen met de andere ouder en te bemiddelen. Lukt dat niet, dan wordt het parket erbij gehaald om eventuele opsporingsmaatregelen te treffen.

Wilt u niet wachten op de politie? Dan kunt u een klacht met burgerlijke partijstelling neerleggen bij de onderzoeksrechter. Wat dat precies betekent, leest u hier .

Hopelijk hoeft het zover niet te komen, maar de dreiging van een strafrechtelijke veroordeling kan in elk geval wel de ex-partner aanmoedigen om de kinderen snel terug te brengen.

Is mijn kind nu ontvoerd?

We spreken van kinderontvoering wanneer de andere ouder de kinderen niet terugbrengt na een vakantie in het buitenland, ook wanneer u de toestemming hebt gegeven om te gaan. Een kind is ook ontvoerd als bijvoorbeeld een van de ouders in het buitenland woont en de kinderen op het einde van de verblijfsperiode weigert te laten terugkeren naar de andere ouder.

Hoe u dat kunt aanvechten, hangt veel af van het land waarin de kinderen zich bevinden. Afhankelijk van waar de kinderen en de ouder zich bevinden, zijn er al dan niet bepaalde afspraken met België en kunnen specifieke overheidsinstanties worden aangesproken, zoals de Centrale Autoriteiten. Deze instanties zullen dan proberen contact op te nemen met de andere ouder en te bemiddelen.

Liever voorkomen dan genezen

Zelfs wanneer alles goed verloopt tussen beide ouders, kunt u beter de verblijfsregeling juridisch laten vastleggen. Zo is er geen discussie mogelijk en heeft u een voet om op te staan wanneer de ex-partner plots weigert om de kinderen terug te brengen. Die afspraken vastleggen heet homologeren en kan heel snel door de bevoegde familierechter gebeuren.

Vragen of twijfels? Laat u begeleiden door een advocaat gespecialiseerd in familierecht. Wij gaan voor u na of de regeling die u met uw ex-partner hebt getroffen de toets van de familierechter zal doorstaan in geval van discussie. Neem vrijblijvend contact op.

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen