Wat te doen als jouw kind werd misbruikt door jouw ex-partner?

Als jouw kind slachtoffer wordt van seksueel misbruik, lijkt het wel alsof jouw wereld plots helemaal stilvalt. En als kindermisbruik nog eens gebeurt door jouw ex-partner, dan beland je in een regelrechte nachtmerrie. “Hoe is dit ooit kunnen gebeuren?” vraag je jezelf af. Je bevindt je plots in een realiteit die je nooit had kunnen voorzien, een situatie die je jezelf in je donkerste dromen niet had kunnen inbeelden.

Hieronder bieden we enkele adviezen om met deze ingrijpende gebeurtenis om te gaan en hoe je er kunt zijn voor jouw kind in deze bijzonder moeilijke tijd.

Hoe voer je een gesprek met jouw kind?

Aandachtig luisteren naar jouw kind is van onschatbare waarde. Begin het gesprek op een rustige en open manier zonder iets in te vullen voor jouw kind. Het is essentieel dat je geen suggestieve vragen stelt die het verhaal van het kind kunnen kleuren. Blijf geduldig en toon begrip, zelfs als jouw kind beslist om niet alles te delen of de waarheid wat aan te passen. Aan het einde van zo’n gesprek is het belangrijk om je waardering te uiten dat jullie dit moment samen hebben gehad.
Vaak is de neiging groot om na zo’n gesprek jouw kind te belonen, bijvoorbeeld door snoep te geven of het favoriete eten klaar te maken. Hier kan je best goed mee oppassen: het is niet de bedoeling dat jouw kind deze informatie op termijn enkel deelt in de hoop op een beloning. 

Hoe kun je omgaan met emoties van jouw kind?

Kinderen kunnen heel verschillend reageren op misbruik. Sommigen zijn verdrietig, anderen boos of juist teruggetrokken. Het is jouw taak als ouder om een bron van rust en stabiliteit te zijn. Probeer kalm te blijven, hoe erg de verhalen rond misbruik ook zijn. Laat zien dat je er bent om te steunen en dat jullie samen door deze moeilijke tijd heen komen.
Als jouw kind ziet dat je kalm blijft, zal het zich veiliger voelen om te blijven praten en te blijven verwerken.

Waarom is het belangrijk om ook voor jezelf te zorgen in zo’n situatie?

Om er helemaal te kunnen zijn voor jouw kind, is het essentieel dat je ook goed voor jezelf zorgt. Zo’n situatie zorgt voor enorm veel stress, en het is volkomen normaal dat je als ouder heftige emoties doormaakt. Vergeet niet dat jouw welzijn even belangrijk is als dat van jouw kind. Aarzel dus niet om steun te zoeken bij vrienden, familie of professionele hulpverleners.

Is het aangeraden om externe hulp in te schakelen?

In deze donkere tijden hoef je niet alleen te staan; professionele hulp kan een welgekomen lichtpunt bieden. Er bestaan meerdere ondersteunende organisaties en meldpunten rond kindermisbruik waar je ook terecht kan voor psychologische ondersteuning. Het inschakelen van externe hulp is zeer aan te raden. Psychologische begeleiding kan zowel jou als jouw kind enorm helpen bij de verwerking van het misbruik. 

Daarnaast kan een advocaat gespecialiseerd in zedenfeiten van onschatbare waarde zijn om jullie bij te staan. Zij kunnen adviseren over juridische stappen en hoe je het beste de belangen van jou en jouw kind kunt beschermen.

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen