Uit de statistieken van Statbel blijkt dat ongeveer dertig tot veertig procent van alle huwelijken in België op de klippen lopen. Hoewel in vele gevallen de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk voor beide echtgenoten vaststaat, is een scheiding niet altijd een gezamenlijke keuze. Wat kan je doen als jouw partner wel nog gelooft in de slaagkansen van het huwelijk? Hieronder kom je meer te weten over de mogelijke manieren om in België eenzijdig een echtscheiding aanvragen.
Wat zijn de vereisten om te kunnen scheiden?
In België bestaan er vanuit juridisch oogpunt, twee manieren om een einde te kunnen maken aan een huwelijk, afhankelijk van de mate van overeenstemming tussen de beide partners:
Echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT)
Dit betekent dat beide partners samen beslissen om te scheiden en hier een gezamenlijk verzoekschrift voor indienen. Ze moeten dan samen tot een akkoord komen over alle praktische en juridische aspecten van de scheiding. Dit kan soms bereikt worden door middel van bemiddeling waarbij de ex-partners erin slagen om afspraken te maken over de verdeling van het (gemeenschappelijk) vermogen en ook een akkoord kunnen sluiten over alle andere praktische zaken die bij de scheiding komen kijken.
In tegenstelling tot wat vroeger het geval was, verloopt de procedure vandaag meestal volledig schriftelijk. De ex-partners moeten dus in principe niet persoonlijk verschijnen voor de rechter, tenzij de rechtbank de persoonlijke verschijning beveelt. Hoewel deze procedure doorheen de tijd aanzienlijk vereenvoudigd werd, kan het raadplegen van een gespecialiseerd advocaat die vertrouwd is met de materie, een wezenlijk verschil maken bij de vlotte afhandeling ervan.
Echtscheiding door onherstelbare ontwrichting (EOO)
Het komt regelmatig voor dat ondanks een poging om in gezamenlijk overleg alles geregeld te krijgen, de verschillen dermate groot zijn dat de ex-partners hier niet in slagen. In dat geval kan de procedure voor een echtscheiding door onherstelbare ontwrichting worden gevolgd. Indien de partijen het wel eens zijn over het feit dat zij uit de echt willen scheiden, maar zij geen akkoord bereiken over alle aspecten is er sprake van twee relevante termijnen;
- een termijn van zes maanden feitelijke scheiding;
- een termijn van drie maanden mits een herhaald verzoek om uit de echt te scheiden ten aanzien van de familierechter
Deze procedure kan ook gevolgd worden wanneer binnen een huwelijk, één van beiden beslist om te scheiden omdat hij of zij van oordeel is dat het huwelijk op onherstelbare wijze ontwricht is, zelfs als de andere partner nog niet bereid is de handdoek definitief in de ring te gooien. Deze procedure wordt steeds eenzijdig ingesteld door één enkele echtgenoot op basis van onherstelbare ontwrichting.
De rechter kan in dat geval de scheiding pas uitspreken na ten minste een termijn van één jaar feitelijke scheiding te hebben doorlopen of één jaar na de inleidingszitting. Gaat de andere partner toch nog akkoord met de scheiding, dan kan de termijn weer ingekort worden naar de hogervermelde termijn van zes maanden feitelijke scheiding.
Wat kan je doen als jouw partner het niet eens is met de scheiding?
Als je partner niet wil scheiden, kan één van de echtgenoten dus toch een echtscheidingsprocedure opstarten op grond van onherstelbare ontwrichting. Dit proces verloopt via de familierechtbank en kan na een eenzijdige aanvraag ook zonder instemming van de andere partner doorgaan nadat de partners al gedurende een bepaalde periode feitelijk gescheiden leven of sneller, nadat bewijs geleverd kan worden dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is.
Om de procedure zo vlot mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om strategisch en voorbereid te werk te gaan zonder daarbij de gevoeligheden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan en het toepasselijke huwelijksstelsel uit het oog te verliezen. Daarom raden we het aan om:
- Een duidelijk overzicht op te stellen van alle bezittingen en investeringen, zoals de gezinswoning, andere onroerende goederen en vennootschappen, maar ook de verhoudingen van de investeringen met eigen middelen in gemeenschappelijke goederen. Dit helpt bij de verdeling van het gemeenschappelijk vermogen en bij het afbakenen van de eigen vermogens waarbij het toepasselijke huwelijksstelsel ook van groot belang is.
- Een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in familierecht en vertrouwd is met de procedures, jouw belangen verdedigt en ervaring heeft met de gevoeligheden die vaak bij een echtscheiding komen kijken.
- In uitzonderlijke omstandigheden kan het ook interessant zijn om bewijzen te verzamelen die het onherstelbaar karakter van de ontwrichting objectief aantonen. Denk aan foto’s, getuigenissen of documenten zoals een proces verbaal van de politie of medische rapporten.
Het is ook mogelijk om tijdens deze periode te onderhandelen om samen deelovereenkomsten te sluiten of te proberen tot een algeheel akkoord te komen dat rekening houdt met de wensen en noden van beide partners en waarbij alle afspraken in een afdwingbaar document gegoten worden. Hoewel een eenzijdige scheiding vaak langer duurt, meer kost en vaak ook complexer is, kan het blijven streven naar een overeenkomst soms leiden tot een akkoord dat verdere conflicten voorkomt.
Heb ik een advocaat nodig voor mijn scheiding?
Vrijwel iedere scheiding brengt emotionele, financiële, juridische en praktische uitdagingen met zich mee. Indien er sprake is van een gezin met kinderen, gezamenlijke investeringen, vennootschappen of complexe vermogens, zijn deze uitdagingen alleen maar groter en is een gespecialiseerde advocaat die ook kan optreden als bemiddelaar, onmisbaar om te helpen bij het doorlopen van de procedures, om te bemiddelen en om de kans dat jullie scheiding verder escaleert in een vechtscheiding tot het minimum te beperken. Keyser Advocaten beschikt over een team ervaren advocaten dat steeds paraat staat om te helpen bij elke fase van een echtscheiding.
Heb je vragen over jouw scheiding? Neem dan onmiddellijk contact op met Keyser Advocaten via +32 3 501 99 96. Onze experts staan klaar om je bij te staan in deze belangrijke fase van jouw leven.