Na een echtscheiding is het vaak nodig om afspraken te maken over alimentatie of onderhoudsgeld. Dit kan een complex proces zijn, afhankelijk van de situatie van de ouders en hun kinderen. De berekening van de alimentatie voor kinderen gebeurt in België op basis van wettelijke verplichtingen en methodes die uniformiteit en voorspelbaarheid proberen te waarborgen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de methode Renard en de Pareto-methode, ontwikkeld in samenwerking met de Gezinsbond. Omdat deze methodes een aantal belangrijke tekortkomingen kenden, ontwikkelde een werkgroep van Nederlandstalige familierechters de zogenaamde Hobin-methode.
Wanneer en aan wie kan er alimentatie verschuldigd zijn?
In België is de verplichting tot het betalen van alimentatie vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, meer bepaald in de artikelen 203 en 203bis. Ouders zijn wettelijk verplicht om naar evenredigheid van hun middelen bij te dragen in de kosten voor de opvoeding, huisvesting, gezondheid, opleiding en ontplooiing van hun kinderen. Dit geldt ongeacht of ze gehuwd, wettelijk samenwonend of alleenstaand zijn.
Beide ouders dragen dus ook bij aan de kosten indien zij geen relatie (meer) hebben en dit in verhouding tot hun inkomsten, de behoeften van het kind en de gekozen verblijfsregeling. Onderhoudsgeld voor kinderen of kinderalimentatie kan zelfs doorlopen na de meerderjarigheid van het kind indien de opleiding nog niet voltooid is of indien het hulpbehoevend is. De bijdrageplicht ten voordele van de kinderen is gebaseerd op een evenredige verdeling van de middelen van de ouders. Het rechtssysteem houdt hierbij ook rekening met de draagkracht van beide partijen, inclusief inkomsten uit werk, vastgoed en andere investeringen.
Hoe wordt de kinderalimentatie berekend? De methode Hobin
De methode Hobin is in 2017 ontwikkeld om alimentatieberekeningen ten behoeve van de kinderen, transparanter voorspelbaarder en uniformer te maken. Het biedt een kader waarmee onderhoudsbijdragen kunnen worden vastgesteld per kind op basis van objectieve parameters zodat sneller duidelijk wordt hoeveel alimentatie betaald zal worden en door wie. Daarvoor werd een tool om alimentatie te bepalen uitgewerkt in de vorm van een eenvoudig Excel-rekenblad dat aan de hand van een aantal objectieve parameters werkt en dat tot voor kort gratis ter beschikking werd gesteld voor iedereen die ermee aan de slag wilde.
Parameters van de methode Hobin:
Inkomen van de ouders:
- Netto-inkomsten uit werk.
- Voordelen in natura, zoals bedrijfswagens of maaltijdcheques.
- Inkomsten uit vastgoed, vennootschappen of andere investeringen.
Kosten van het kind:
- Verblijfsgebonden kosten zoals huisvesting en voeding.
- Verblijfsoverstijgende kosten, zoals kleding en hobby’s.
- Buitengewone kosten, bijvoorbeeld medische ingrepen of schoolreizen.
Verblijfsregeling:
- De verblijfsregeling bepaalt welke ouder welke kosten draagt. Bij een week-weekregeling dragen ouders in principe evenveel bij, maar inkomensverschillen kunnen aanleiding geven tot aanvullende alimentatie.
Het groeipakket:
- Dit vroegere kindergeld wordt doorgaans proportioneel verdeeld tussen beide ouders, afhankelijk van de overeengekomen regeling.
Voordelen van de methode Hobin:
- Uniformiteit: Rechters en advocaten hanteren een vergelijkbare werkwijze, wat rechtszekerheid biedt.
- Transparantie: Ouders kunnen duidelijk zien hoe het bedrag tot stand komt.
- Aanpasbaarheid: Specifieke omstandigheden, zoals een zelfstandige activiteit, kunnen worden meegenomen.
Uitdagingen:
Bij ouders met complexe financiële situaties, zoals ondernemers of zelfstandigen, kan de methode Hobin meer gespecialiseerde kennis vereisen. De berekening van het netto besteedbare inkomen kan hier complex zijn door variabele inkomsten en fiscale optimalisaties. De rechter is dan ook niet verplicht deze methode te hanteren. Bovendien ontvingen de familierechters doorheen de jaren tal van meldingen en suggesties over tekortkomingen die ook in deze formule schuilen. Uiteindelijk zijn de familierechters tot de conclusie gekomen dat hun rekentool moet herwerkt worden om daar beter op in te spelen. In de praktijk biedt de Hobin-methode in afwachting hiervan, voor de berekening van alimentatie nog wel steeds een nuttig aanknopingspunt om het bedrag van de alimentatie te bepalen.
Is het aangeraden om een advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen in te schakelen?
Het bepalen van alimentatie blijkt in vele gevallen een complexe aangelegenheid te zijn waarbij rekening moet gehouden worden met heel wat parameters zoals nationale en internationale inkomstenstromen of woonplaatsen. Juridisch advies kan daarbij van cruciaal belang zijn om onevenredige bijdragen te vermijden. Keyser advocaten bestaat uit een team van gespecialiseerde advocaten dat over de nodige kennis en ervaring beschikt om te helpen om de financiële en juridische aspecten correct in kaart te brengen, zowel in een nationale als in een internationale context. Onze werkwijze voorkomt fouten, biedt meer zekerheid voor een eerlijke, evenwichtige en duurzame regeling en houdt rekening met de complexiteit die gepaard kan gaan met specifieke elementen zoals het ondernemerschap van een van de ouders of een meer internationale context.
Met onze expertise in het familierecht staan we garant voor begeleiding op maat, zowel bij onderhandelingen als procedures voor de familierechtbank. Neem vandaag nog contact op met onze advocaten via +32 3 501 99 96 voor een deskundig advies over alimentatieberekeningen.