Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

Een scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een gezin kan doormaken. Voor kinderen kan het nieuws dat hun ouders uit elkaar gaan, bijzonder verwarrend en pijnlijk zijn. Het is daarom van cruciaal belang om dit gesprek op een zorgvuldige en doordachte manier te voeren.

In dit artikel bespreken we enkele tips en strategieën die ouders kunnen helpen om hun kinderen op een empathische en ondersteunende manier te vertellen dat ze gaan scheiden. Door aandacht te besteden aan voorbereiding, samenwerking en het welzijn van de kinderen, kun je hen beter begeleiden tijdens deze moeilijke overgang.

Voorbereiding is key

Bereid goed voor wat je wil vertellen en stem dit ook af met jouw ex-partner. Wees daarbij voldoende kritisch over wat je met de kinderen zal delen.
Het is daarbij van belang alleen die informatie te delen die helpend is voor de kinderen in hun verwerkingsproces.

Vermijd een loyauteitsconflict

Wanneer de breuk nog erg vers is, hebben ouders vaak de neiging om te veel te delen met de kinderen.
Vermijd dat de kinderen hierdoor belast worden of in een loyauteitsconflict worden geplaatst. Dit ook al is er sprake van een overspelige relatie, een nieuwe partner of zijn er nog heel wat onenigheden die dienen te worden uitgeklaard tussen jullie beiden.
Houd de communicatie dan ook positief en vermijd negatieve uitlatingen over elkaar of anderen;

‘Team ouders’

Het is van belang om het gesprek samen te voeren.
Jullie zijn misschien geen koppel meer, maar blijven wel samen de ouders van jullie kinderen. Dit is de belangrijkste boodschap die de kinderen moeten krijgen van jullie.
Benadruk dan ook dat jullie er altijd zullen zijn voor de kinderen.

Ontzorg de kinderen

Voer het gesprek wanneer je er klaar voor bent en wanneer je sterk genoeg bent om de kinderen op te vangen. Het kan niet de bedoeling zijn dat de kinderen jou moeten opvangen.
Benadruk tijdens het gesprek dat de kinderen geen enkele schuld treffen en dat zij niets konden doen om een breuk te verhinderen.
Wees helder dat de breuk definitief is. Vaak hopen kinderen dat het toch nog goed komt.

Maak de dingen concreet. Wat zal er veranderen en wat blijft hetzelfde? Zorg dat je een plan van aanpak hebt zodat zekerheid en duidelijkheid kan worden geboden aan de kinderen.
Heb je deze duidelijkheid nog niet? Wees dan ook eerlijk, maar verzeker de kinderen dat jullie als ouders samen snel een oplossing zullen vinden.

Laat ruimte voor emotie

Laat tijdens het gesprek voldoende ruimte voor de emoties van de kinderen en maak deze emoties ook na het gesprek voldoende bespreekbaar. Laat ook ruimte voor vragen die zij mogelijks hebben tijdens het gesprek of nadien.
Bied de kinderen steun en troost en vraag regelmatig naar hoe het met hen gaat. Merk je dat er aanvullend nood is aan ondersteuning of therapie zorg er dan ook voor dat die geboden kan worden.

Heeft u verdere vragen over de stem van uw kind en de plaats die het kan krijgen in het kader van een (internationale) familieprocedure? Wij helpen u graag verder.

Auteur

Julie Borms

Advocaat, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) echtscheiding, erfenis of familierecht? Keyser advocaten behandelt onder meer echtscheidingen en zaken die gaan over alimentatie, erfrecht en afstamming. Contacteer ons advocatenkantoor in Antwerpen voor een consultatie met advocaten gespecialiseerd in familierecht en familiaal vermogensrecht, in zowel binnen- als buitenland.

Gerelateerde artikelen

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen